WP_20140305_024.jpg

 Yllä olevassa kuvassa Onni nauttii Henna Halosen käsittelystä.

Olen hyvin tarkka ja tunnollinen seuraamaan hevoseni terveydentilaa. Uskon että ennaltaehkäisemällä voi välttyä pitkiltäkin sairaslomilta.Käyn hevosen läpi päivittäin harjaamalla ja samalla tunnustelen sen käsin läpi. Tällöin huomaan jos joku paikka tuntuu käteen lämpimältä tai jos jossakin on turvotusta, haavoja tai muuta poikkeavaa. Jos havaitsen kuumotusta tai turvotusta jaloissa, hevonen on levossa. Jos hevosella on vatsa löysällä, yritämme etsiä vikaa jotta voimme korjata sen, ja hevonen on levossa. Jos hevonen aristaa selkäänsä, hevonen on levossa. Ihan sama missä ongelma on, tai jos sen syytäkään ei löydetä, laitan hevosen lepoon. Lepo on lääke moneen vaivaan eikä se ainakan pahenna tilannetta. 

Tärkeintä on huolehtia siitä että hevonen saa hyvälaatuista korsirehua riittävästi ja vettä tulisi olla tarjolla jatkuvasti, myös talvella ulkona. Hevosen on hyvä päästä ulos päivittäin niin isoon tilaan ulkoilemaan että se voi itse siellä liikkua. Lisäksi perushoitoon kuuluu huolehtia hampaiden raspauksesta(nuorella hevosella kaksi kertaa vuodessa koska se vaihtaa hampaita), rokotuksista ja madotuksista säännöllisesti.

Nuoren hevosen kohdalla pitää muistaa että hevonen tarvitsee paljon lepoa. Nyrkkisääntöhän on että hevosella tehdään töitä niin  monena päivänä kuin hevosella on ikää vuosissa. Eli Onni työskentelee maksimissaan neljänä päivänä viikossa koska se on nelivuotias. Onni ei ollut kesällä laidunlomalla. Se lomailee silloin kun pohjat ovat kelvottomassa kunnossa liikuttamiseen, eli talvella. Kesällä on hyvät pohjat ja silloin tehdään töitä. Ja tämä johtuu siitä että meillä ei ole käytössämme maneesia.

Varusteiden sopivuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota koska pahimmillaan epäsopiva satula kipeyttää hevosen ja silloin seurauksena on monia ongelmia; hevosen kipu, hevosen haluttomuus tehdä töitä, hevonen yhdistää kivun ihmisen kanssa toimimiseen jos satula on sen aiheuttaja. Nuorella hevosella massan ja lihasten kasvaessa selkä ja näin ollen satulan leveys ja mahdollisesti myös kaarevuus muuttuvat. Satulan sopivuus olisi hyvä tarkistaa puolivuosittain ja seurata päivittäin satulasta selkään jääviä merkkejä jotka voivat kertoa epäsopivuudesta.

Lisäksi on huomioitava kavioiden huolto, oli hevonen kengässä tai kengätön. Kengässä oleva hevonen on kengitettävä säännöllisesti ja kengättömän kaviot on vuoltava säännöllisesti. Onni on kengätön ja vuolen itse hevosen kaviot. Olen käynyt Dan Guerreran kurssin ja opetellut vuolemaan itse. Ennen tätä vuolun teki kengittäjä. Jos ongelmia tulee, soitan paikalle kengittäjän vuolemaan mutta kun olen nyt reilut puoli vuotta itse kavioita vuollut n. 3-4 viikon välein, hevosen kaviot ovat ensiluokkaisessa kunnossa.  Hevonen liikkuu hyvin se lienee merkki siitä että sen helppo ja kivuton liikkua.

Käytän tarvittaessa Henna Halosen palveluja(Niilolan Hevoshuoltamo). Henna käy hieromassa Onnia ja saan Hennalta arvokasta tietoa hevosen terveydentilasta. Henna oli myös kanssani hakemassa Onnia kun Onnin ostin, Henna teki sille ns. tarkastuksen, että löytyykö hevosen fysiikasta jotakin ongelmia. Hennan arvion perusteella uskalsin ostaa hevosen ilman sen tarkempia eläinlääkärin tutkimuksia. Toki suosittelen että eläinlääkärintutkimus kannattaa tehdä jotta voi taata oman juridisen turvallisuutensa mahdollisten ongelmien ilmetessä, varsinkin jos on kyse kalliista eläimestä. 

Onni on hauska kun se "kertoo" minulle jos jossakin on ongelma. Pari kuukautta sitten se työnsi minulle kaulaansa, että voisitko tehdä sille jotakin? En osaa hieroa muuta kuin pintapuolisesti ja soitin paikalle Hennan auttamaan hevosta. Kävi ilmi että Onni oli aivan jumissa, Henna epäili sen kaatuneen laitumella koska oikean puolen hartia oli kipeä ja tulehtunut. Samoin kaula ja ristiselkä oikealta puolelta. Pitää osata lukea hevosta ja sen antamia merkkejä.

Olen saanut pitää tervettä hevosta yli vuoden. Uskon että hyvällä hoidolla ja nopealla reagoinnilla ongelmiin/ poikkeavuuksiin terveydentilassa voi vaikuttaa todella paljon siihen että kipeytykö hevonen vai ei. Toivotaan että systeemi toimii jatkossakin ja hevonen pysyy terveenä!