Nuorella hevosella tulisi olla paljon lepoa harjoittelun lomassa. Onni on kesät laitumella 24/7 mutta silti sillä tehdään töitä. Olen ottanut tähän sellaisen kannan että kun Onni on kengätön hevonen, sille tulee pahimpina pääkallokeleinä pakostikin seisokkia, niin en sitä kesällä pidä pitkällä lomalla ollenkaan. Toki se on viikon ja toisen tällöin levossa ympäri vuoden mutta sellaista monen kuukauden lomaa sillä ei ole.

Onni liikkuu noin neljä kertaa viikossa. Näistä maksimissaan kaksi on kenttätyöskentelyä. Käymme maastoilemassa ja ratsastan paljon pellolla jotta hevonen liikkuu kunnolla eteenpäin. Askellajit pysyvät hyvänä kun hevonen liikkuu oikeasti reippaasti. Kukas viisas se sanoikaan viime talvena, taisi olla Morris, että suomalaisista hevosista näkee että ne pyörivät maneesissa kuusi kuukautta vuodessa. Ne kulkevat säästöliekillä kun eivät pääse koskaan vapaasti eteenpäin. Keskieuroopassa hevosilla mennään paljon maastossa. 

Minusta tuntuu että ihmiset ovat nykyisin arkoja ja ylisuojelevia eivätkä uskalla mennä maastoon. Se on sääli. Minusta hevosen peruskoulutukseen kuuluu se että sillä voi liikkua muuallakin kuin omassa pihassa.

Onnille haastellisia paikkoja ovat olleet sillan ja junaradan ylitys. Nämäkin olemme oppineet menemään niin että ratsastaja on kyydissä. Alkuun minun piti tulla alas selästä ja taluttaa Onni ylitse näistä hirveän pelottavista paikoista. Mukana maastossa on ollut vanhempia ja maastovarmoja hevosia.

Esteitä olemme treenanneet suhteellisen vähän. Syystä että kalusto on mitä on, ja kenttäkään ei ole hyppäämiseen mikään paras. Olemme käyneet paikallisessa ratsastuskoulussa estetunneilla ja myös toisella paikkakunnalla estevalmennuksessa. Pomppua herralla olisi kyllä mutta kun esteet nousevat, Onniin iskee epävarmuus. Se selvästi tarvitsee hyppäämiseen rutiinia. Kävimme yhdet harjoituskilpailut esteillä tänä kesänä, sijoituimme toiseksi. Korkeus oli päätä huimaavat 50 cm.

Sileällä Onni on todella hyvällä mallilla. Olemme käyneet koulukilpailuissa tänä vuonna useamman kerran ja viime kilpailuista tuli voitto. Taso on nyt helppo B. Olen myös sitä mieltä että kun hevosen tasapaino on hyvä ja laukanlyhennys ja pidennys onnistuu vaivattomasti, tulee myös hyppäämisestä helpompaa hevoselle.

Harjoitteluun lisätään talven aikana vastalaukat, avo-ja sulkutaivutukset sekä takaosakäännös. Eli A:n asioita alamme harjoitelemaan. Siitä se pikkuhiljaa oppii.

Onni%20palkinnot-normal.jpg