Hevosen elimistö on suunniteltu niin että korsirehun syöjänä sen ensisijainen rehu tulisi olla korsirehua. Hevosen vatsalaukku erittää jatkuvasti mm. suolahappoa ja jos vatsalaukku on tyhjä, on riski että hevonen sairastuu vatsahaavaan. Siksi hevosella tulisi olla ruoansulatuskanavassa aina ruokaa. 

Minä pidän hevosta melkein vapaalla heinällä, riippuu vähän keliolosuhteista ja vuodenajasta miten se menee. Talvella tarhassa on kokonainen pyöröpaali hevosilla ja ne voivat syödä siitä miten paljon haluavat. Jos heinä annostellaan, hevoset usein hotkivat ne kerralla, määrästä riippumatta. Kun niillä on paali, ne tottuvat siihen että heinää on saatavilla jatkuvasti eivätkä ne ahmi heinää vaan syövät sitä silloin kun siltä tuntuu. Kesällä hevonen on laitumella ja jos laidun on tarpeeksi iso ja siinä riittää ruokaa, ei hevoseni saa mitään lisärehuja koska se on tarpeetonta.

Karsinaan Onni saa heinät slow feeding verkkoon josta syötävää riittää myös yön ajaksi eikä se sitten tallo niitä kun ovat verkossa. 

Laidunkauden ulkopuolella Onni saa proteiinirehua vajaan litran päivässä ja kivennäisen joka on ollut nyt toista vuotta Horse Balancen Minesyl. Suolaa Onni saa nuolukivestä läpi vuoden, myös laitumella ollessaan. Hevosen ulkomuoto ja lihavuuskunto kertovat paljon hevosen voinnista. 

Eräs lomittaja kerran ihmetteli miksi hevoseni on niin hyvässä kunnossa, karva kiiltää ja se on lihaksikas, kun se hänen mielestään sai niin onnettoman vähän väkirehua. Hän ei huomioinut sitä että hevonen saa rajattomasti tai paljon hyvälaatuista heinää ja se on sen pääravinto. Ja eihän ne lihaksetkaan kasva ilman treeniä ja lepoa. Ja niitäkin pitää olla oikeassa suhteessa. 

Onni on ollut kahtena kesänä kuukausia laitumella, kesäkuusta pitkälle syyskuuhun. Ja meillä se laitumella olo tarkoittaa sitä että hevonen on siellä 24/7 eli yötä päivää. Kun hevosen myrkyttää ötökkämyrkyllä huolellisesti niin se kyllä tykkää olla ulkona aina. Kuumalla ja sateella hevoset hakeutuvat suojaan mutta muuten ne viihtyvät taivasalla. Ja ruokaa on saatavilla laitumellakin rajattomasti. Mutta siellä hevoset liikkuvat paljon kun on isot tilat käytössä, eli kulutuskin on suurta. 

Lisäksi tulee muistaa että hevosella täytyy olla aina saatavilla puhdasta vettä. 

Ohessa kuva Onnista ja Konstista kun he ovat saaneet uuden paalin tarhaan. Onnellisena ruokailemassa.

onni%20ja%20konsti.jpg