Meillä on ollut viime viikonlopusta asti melkoinen sairasepisodi Onnin kanssa. Lauantaina se alkoi käyttäytymään levottomasti laitumella ja otin sen sieltä pois. Hevonen järsi hampaillaan etujalkojaan ja takajalkojaankin eikä voinut olla aloillaan. Minusta näytti että sitä koskee jalkoihin, mutta niissä ei ollut mitään näkyvää vikaa. Ei myöskään kavioissa.

Hevonen ei vastannut kipulääkkeisiin ja minun piti kutsua paikalle eläinlääkäri. Hän päätteli hevosella olevan ähkyn vaikka sillä oli vatsa toiminut normaalisti ja suolistoäänetkin kuuluivat. Hevonen rauhoitettiin, kipulääkittiin suoneen sekä sain ohjeeksi kävelyttää sitä. Yöllä hevosen jalat olivat turvonneet nuljuluusta alaspäin, kaikki neljä jalkaa voimakkaasti turvoksissa.

Hevosen vatsa toimi yöllä ja aamulla ja sunnuntai mentiin kipulääkkeiden voimalla. Illalla jaloista alkoi valua kudosnestettä kun ne olivat niin turvonneet. Jouduin odottamaan maanantaiaamuun että pystyin lähtemään viemään hevosta klinikalle koska viikonloppuna päivystävät vain eteläsuomen klinikat ja sinne on meiltä liian pitkä matka, vaikkakin kun ähkyoiretta epäiltiin, olisimme olleet valmiit lähtemään Helsinkiin asti.

Hevoselta otettiin klinikalle laboratoriokokeet joissa selvisi että sillä on maksa-arvot koholla ja muitakin arvoja vähän hassusti. Laitumella kasvaa alsike-apilaa osana nurmiseosta ja eläinlääkäri päätteli että hevosella on alsike-apilasta johtuva myrkytys ja sen seurauksena valoyliherkkyys josta aiheutui ihotulehdus vuohiskuoppiin.

Onni tuli kotiin ja hoitona on alsikeapilan karsiminen pois ruokavaliosta sekä valolta suojautuminen siihen  saakka kunnes maksa-arvot ovat normaalit. Ihoa hoidetaan puhdistamalla jalat kerran päivässä sekä ulkoisesti kortisonilla.

Olen nyt opiskellut alsikeapilasta kaiken mahdollisen minkä olen käsiini saanut. Ilmeisesti oireita ei aiheuta varsinaisesti alsikeapila kasvi vaan sen kanssa symbioosissa elävä sieni. Eli sitä sientä esiintyy siellä missä alsike kasvaa. Ja joissain tapauksissa sieni voi olla maaperässä ja levitä myös hevoselle sopiviksi todettuihin kasveihin ja aiheuttaa oireita ilman alsiketta.

Olen miettinyt kovasti että mikä on muuttunut olosuhteissa kun hevonen ei ole ennen sairastunut alsikkeesta. En oikein keksi muuta kuin sen että hevoset ovat nyt sellaisessa laidunlohkossa jossa ne eivät ole ennen olleet, eli olisiko tässä maaperässä jotakin otollista sille sienelle joka oireita aiheuttaa, ja se kasvaa tässä hyvin alsikkeen kanssa. Ei kai sitä kukaan voi tietää, pääasia kuitenkin että hevonen paranee ja jatkossa osamme varoa alsikkeen kanssa.

Alla kuva potilaasta

klinikalla.jpg